DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3338075-2.9666%
İstanbul
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

06:47

SABAHA KALAN SÜRE

İşe Alımlarda Deneyimsizlik Sorunu

İşe Alımlarda Deneyimsizlik Sorunu

ABONE OL
Ekim 10, 2024 20:35
İşe Alımlarda Deneyimsizlik Sorunu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İş başvurusu sırasındaki deneyimi sorgulayan iş görüşmeleri ve beraberinde getirdiği sorunlarından bahsetmenin vaktinin geldiğini düşünenlerdenim. İş başvurusu için özgeçmiş (CV) istenmekte ve genellikle de aranan kriterlerin en başlarında, işle ilgili deneyim kısmına bakılmaktadır. Deneyimsiz işgören arayanların sayısının az olduğunun farkındayım. Çok az bir oranda deneyimsiz, en çok oranda deneyimli ve kayda değer bir oranda da beş yıl ve üzeri deneyimli personel arandığı bir gerçektir. Bunları değiştirmek ve bu tabuyu değiştirmekte siz değerli gençlerimize düşmektedir. Çeşitli kurumlarda yöneticilikler, insan kaynakları bilim uzmanı ve işveren olarak çalışma hayatında yer aldım. Halen de güzide bir eğitim kurumunda yöneticilik yapmaktayım. Gençlerimiz, bu tip sorunları nasıl aşacakları konusunda tereddüte ve hatta umutsuzluğa düşmektedirler. Bu konuda özellikle okulu bitirince çalışmak zorunda kalan gençlerimize fayda sağlayabilirsem ne mutlu bana…

Gençler; meslek okullarındaki (lise dahil) veya üniversitelerdeki öğrenim hayatınızda, akademik olarak sınıf ortalamalarının bile çok üstünde notlar alarak mezun olmanız elbette takdire şayandır. Sadece notları yükselterek okulunuzdan mezun olmak bazen her şey için yeterli olmayacaktır. Akademik çalışmalarının yanında, mesleğiniz veya onu besleyebilecek yan kollarda, proje ve çalıştaylara katılarak kişisel gelişiminiz için çalışmalısınız. Sosyal ve aktivist gruplarda yer alabilirsiniz. O grup ya da projelerle, sosyal bir birey olma yolunda mesafe kat edeceksiniz, yeteneklerinizi keşfedeceksiniz hem de kendinizi o proje için araştırmaların içinde bulacaksınız. Ara tatillerde ve yaz tatillerinde gerek bölümünüzle ilgili ve gerekse mesleğinizle ilintili olabileceğini düşündüğünüz işyerlerinde veya büyük firmalarda fedakarlıklar yaparak çalışmayı deneyebilirsiniz.

En az bir yabancı dil eğitimini de beraberinde yürütmelisiniz. Ekonomik koşullarınız iyi olursa dil kursuna giderek olanağınız kısıtlıysa YouTube’dan video derslerle öğrenmeyi denemelisiniz. Mesleğiniz ne olursa olsun bir yazılım öğrenmeye çabalamalısınız. Web tasarımından görseller düzenlemeye, minik kodlamalardan bios ve yazılım güvenliklerine kadar küçük de olsa yazılımlarla ilintili olmalısınız. Bu tür donanımlarınızı çoğaltarak güçlendirmelisiniz.

Swot analiz tekniklerini öğrenerek proaktif yaklaşımla işinizi bütünleştirmeye çalışınız. Analitik düşünmeyi ve sorunlara çözüm yolları üretmenin yollarını öğreniniz. İnovasyon nedir? Sizi işinizle ilgili çalışmalarda nerelere sürükleyebilir. (Bu analiz ve düşünce tekniklerini açıklamadan geçiyorum. Sizin araştırıp öğrenmenizi istiyorum.) Tüm bunları düşünce süzgecinizden geçirerek mezuniyetinizle birlikte iş görüşmelerinde; sadece deneyimin önemli olmadığını, işi alınca o işletmeye yapabileceğiniz katkıları vurgulayınız. Görüşmeci “sizi neden işe almalıyım?” sorusunu soracaktır. İşveren ya da İK yöneticilerine; ben bu işletmenin kültürüne uyum sağlamakla birlikte bu tür katkıları sunmaya geldim demelisiniz.

Bazı iş kollarında deneyim elbette önemli. Deneyim gerektiren / gerektirmeyen meslek dallarını da bundan sonraki yazımda değerlendireceğiz. Deneyimsiz ama yukarıda saydığım türden bir yeni mezunun, deneyimli işgören adayına tercih edilmesi de olasıdır. İş görüşmesinde bu türden bir adayın gelmesiyle deneyimli ve bazı kalıplara girmiş ve değişime zor uyum sağlayabilecek işgören adaylarının da olduğunu unutmamak gerekir. Umutsuzluk veya benim gibi deneyimi olmayan birini işe almazlar gibi düşünceler yanlıştır. Fazla uzun yazmadan sizleri de fazla meşgul etmeden burada yazımı sonlandırıyorum. Umarım faydası olur.

Mustafa CAMUZCU

İK Bilim Uzmanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r